Zijn mijn schoenen het nog wel waard om gerepareerd te worden?

 

We gooien in Nederland 55 miljoen paar schoenen per jaar weg. We zijn gewend om dingen die stuk zijn te vervangen voor nieuwe producten, maar weet je dat er heel veel gerepareerd kan worden en dat dat niet duur hoeft te zijn. Het ligt er aan wat je méér waard is! Gaat het om geld of het milieu.

Wat kost het om een paar schoen te laten repareren ten opzichte van wat ze gekost hebben. Dát bepaalt in veel gevallen of het je waard is om iets te laten maken. Maar wat als je op je favoriete paar schoenen nieuwe zolen en hakken kan laten zetten terwijl ze "maar" €100,- gekost hebben en een paar rubberzolen en hakken (vanaf) €42,- kost? Dan is het het toch alsnog waard! 

 

Een hielvoering in leren of stoffen sneakers gaat vaak stuk. Dat zorgt vaak voor ongemak tijdens het lopen. Deze kunnen voor €15,95 per paar al vervangen worden zodat je er weer lekkerder op loopt. Dit doen we met leer zodat het ook nog eens langer meegaat. 

 

Is je rits van je schoen, tas of laars stuk? Het betekent niet dat er meteen een nieuwe rits in gezet hoeft te worden. Het vervangen van de runner kan al helpen om de rits soepel te laten lopen.

 

Zijn je schoenen verkleurd of vies? Door ze met speciale middelen schoon te maken of te verzorgen zien ze er weer uit als nieuw. Er zijn ook mogelijkheden om je schoenen of tassen te laten verven.

Ga je voor duurzaam en wil je nu echt minder weggooien? Dan is het het zeker waard om je schoenen te laten repareren i.p.v. van nieuwe kopen. En dan kan je je favoriete schoenen ook gewoon weer aan en gaan ze nog jaren mee.⁠ Zeker als je ze ook nog op de juiste manier verzorgt.

Klik hier om te lezen hoe je je leren schoen het beste kan verzorgen.